Kávéimádó vagy? Tudj meg többet a kedvenc élénkítődről!

Kávéimádó vagy? Tudj meg többet a kedvenc élénkítődről!
2018-05-04 BestByte

Miért hívják kávénak? Melyik országban isszák a legtöbben? Nem fogod elhinni! És azt tudtad, hogy Olaszországban kizárólag az eszpresszó számít kávénak? Tudd meg, miként nevezik a többi kávétípust!

Eredete

A kávé szó, a legelterjedtebb nézet szerint, az etiópiai Kaffa vidék nevéből ered, mások viszont az arab kahwa szóból származtatják. Míg ez eredetileg bort jelentett, később már az egész arab világban fogyasztott fekete italra használták. Az egyik legenda szerint egy etióp pásztor vette észre, hogy a kecskéi élénkebbek lesznek egy bizonyos piros színű bogyó fogyasztásától. Más történetek szerint arab orvosok használták legelőször gyógyításra. Akármelyik eset is legyen igaz, egy biztos: e két országnak köszönhetjük a kávét és elterjedését. Míg a X – XI. századi arab világból már írásos emlékek is említik az élénkítő italt, a világ többi részének egészen a XVI-XVII. századig kellett várnia a kávé megjelenéséig. Európában az első kávéházat 1624-ben nyitották meg Velencében.

Bár a kávécserjének nagyon sok fajtája létezik, mindössze két típusát használják kávéfőzésre: az arabicát, mely a kereskedelem 75 %-át teszi ki, és a robusztát.

kave2

Statisztikai érdekességek

Ha hirtelen valaki megkérdezné tőlünk, hogy mely országok szerepelnek a kávéfogyasztás top lista élén, vajon nem vágnánk-e rá egyből Brazíliát, egy-egy dél-amerikai államot vagy az arab vidék egyik országát? Mindenesetre nem biztos, hogy sokan eltalálnák, hogy a legtöbbet fogyasztó 20 ország egyetlen kivétellel mind európai, ráadásul a top 6-ban szinte csakis észak-európiai országok szerepelnek! A felmérés alapján, mely az egy főre jutó éves kávémennyiségét vizsgálta, tavaly Finnország járt az élen 12 kg/év/fő eredménnyel. Egy szabályos, jóminőségű eszpresszó elkészítéséhez 7g őrölt kávéra van szükség, tehát 1 kg kávéból 143 csészét lehet főzni. Ha egy személy éves szinten 12kg kávét elfogyaszt, az napi 5 adag eszpresszót jelent, s belegondolva, hogy ez csak az átlag, az élen járó országok lakói közül sokan ennél többet fogyasztanak!

kave3

A Nemzetközi Kávészövetség (ICO) által végzett 2017-es felmérés (kg/év/fő):

 • 1. Finnország (12 kg)
 • 2. Norvégia (9,9 kg)
 • 3. Izland (9 kg)
 • 4. Dánia (8,7 kg)
 • 5. Hollandia (8,4 kg)
 • 6. Svédország (8,2 kg)

A kávézási szokásáról rendkívül híres Olaszország csak a 13. helyen áll, fele mennyiséggel, mint Finnország (5,8 kg), ezt nem sokkal pedig Brazília követi (5,5 kg) mint egyetlen nem európai ország a 20-as listán. A másik oldalt, vagyis az exportálást tekintve csakis egzotikus országok találhatók a listán, rendre Brazília, Vietnám, Kolumbia, Indonézia és Etiópia a legnagyobbak között.

A legelterjedtebb készítési módszerek

kave4

Kotyogós

Az egyik legnépszerűbb kávéfőző Európában. A vizet alulra, az őrölt kávét a fölötté lévő szűrőbe töltjük, majd a víz forralása közben keletkező gőz feszítőereje átpréseli a vizet az őrölt kávén és a tetejébe kerül a kész folyadék, ahonnan könnyedén ki lehet önteni. Ízben és koffeinben gazdag kávé készíthető ezzel a típussal, érdemes minél alacsonyabb lángon készíteni a jobb aroma kinyerése érdekében.

Filteres

Az ilyen típusú kávéfőzők a filterbe tett kávét forrázzák le vízzel, s a kotyogósnál jóval gyengébb kávét készítenek. Előnyük a könnyű használat és gyors tisztítás.

Kapszulás

Nagyon gyors készülék, a behelyezett kapszulával egy percen belül elkészül a kávé. A neves márkák rendkívül nagy választékkal rendelkeznek a kapszulákból, ízt és erősséget tekintve.

kave5

Presszó kávéfőzők

Ezen a csoporton belül léteznek kisebb és nagyobb nyomású gépek. Minél nagyobb a nyomás, annál rövidebb ideig tart a kávé elkészítése, és annál gazdagabb ital érhető el. A kisebb nyomásúak a 2-4 barral rendelkező készülékek, 9-10 bar nyomástól kezdődik a kávéházi minőség. Egy jófajta kávéfőzőhöz már érdemes beszerezni egy kávédarálót is, hiszen a frissen darált kávé sokat hozzátesz a kávézás élményéhez.

Automata kávéfőzők

A legmagasabb kategóriájú gépek, melyek teljesen automatán készítik el a kávét és sok extra funkcióval rendelkeznek. Egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy frissen őrölik a kávészemeket a beépített darálójuk segítségével, és sok esetben többfokozatos aromaválasztóval rendelkeznek. Ezek az igazi kávéházi gépek, melyeknek egyszerűbb és kisebb fajtáját már otthonunkban is élvezhetjük.

kave6

Kávé kisokos

Az nyugati kávézási kultúrában az olasz terminológia terjedt el, álljon hát itt egy kis szószedet, hogy igazán profi kávéfogyasztóvá válhassunk!

 • Ristretto – szó szerint: szűk, szoros. Egy nagyon kis adag eszpresszót jelent.
 • Espresso – szó szerint: gyors, a kávé lefőzésének gyorsaságára utal, mely egy professzionális géppel körülbelül 25 másodperc. Minél rövidebb idő alatt történik meg, annál jobban megtartja aromáját. Egy kis csészényi feketekávét jelent.
 • Olaszországban, ha valaki csak szimplán egy kávét kér, szinte kivétel nélkül az eszpresszóra utal. Az ennél hosszabb- vagy tejjel dúsított kávékat, nem kávénak hanem „latte”-nak, vagyis tejnek hívják.
 • Lungo – szó szerint: hosszú. Több vízzel készül, mint az eszpresszó.
 • Americano – szó szerint: amerikai. Amerikai szomszédaink híresek a nagyon sok vízzel főzött, gyenge kávéjukról. Nemhiába kortyolgatják egész nap.
 • Macchiato – szó szerint: foltos. Arra utal, hogy az eszperesszóba csupán néhány csepp tejet teszünk, mintegy „bepiszkítjuk” a kávét. Ez olyannyira kevés tejet jelent, hogy a teljes ital elfér egy kis kávéscsészében.
 • Schiumato – szó szerint: habosított. Ugyanolyan kevés tejjel készül, mint a macchiato, azonban melegen és habosítva.
 •  Corretto – szó szerint: helyes, korrekt. Eszpresszó egy kis röviditallal.
 • Cappuccino – a ’cappuccio’ szó jelentése kapucni, csuklya.  Az ún. kapucinus szerzetesrend csuklyás, barna öltözékéről kapta a nevét, melynek színére hasonlít a közepes mennyiségű habosított tejjel felszolgált eszpresszó.
 • Mocaccino – a moca szó, mint magyarul is a mokka, magát a feketekávét jelenti. Ez az ital gyakorlatilag egy cappucino egy kis forró csokoládéval megbolondítva.
 • Latte – szó szerint: tej. Tejes kávé, egy bögrényi meleg vagy hideg tej, egy adag eszpresszóval.
 • Latte macchiato – szó szerint: foltos tej. Egy teljes bögre habosított tejben egy adagnyi eszpresszó. Gyakori, hogy üvegpohárban kínálják, mert szépen kirajzolódnak a rétegei.

kave7

Szólj hozzá elsőként!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*