Hogyan válasszunk mosógépet?

Hogyan válasszunk mosógépet?
2018-04-12 BestByte

Elöltölős, felültöltős, moso-szárító, nagy / kis teljesítményű, gyors/még gyorsabb centrifuga, A/A+/A++/A+++-os energiatakarékos, vagy beépíthető. Ezek fontos kérdések, ha mosógépet szeretnél vásárolni. Ebben fogunk most segíteni.

mosó 1

Méret és kialakítás

A felültöltős mosógépek keskenyebbek, így kisebb helyen is elférnek, anélkül, hogy ez a töltő kapacitás rovására menne. Kevésbé ismert, ámde nagy előnye, hogy kifelejtett ruhadarabokat még mosás közben is beletehetünk. Hátrányuk viszont, hogy kevésbe energiatakarékosak, továbbá nem lehet pult vagy polc alá tenni, ahogy szárítógépet sem ráhelyezni.

Az elöltöltős mosógépek jóval energiatakarékosabbak, tetejükre szárítógép is helyezhető vagy pult alá is tehetőek, mely különösképpen akkor jön jól, hogy ha a konyhában több helyünk van, mint a fürdőszobában.

mosó 2

Kapacitás

A töltőkapacitást válasszuk az életvitelünkhöz mérten. Egy vagy két főre gazdaságosabb egy kisebb, maximum 5 kg-os gép. Hiszen, ha túl nagy a mosógép és nem rakjuk tele, az gazdaságtalan még akkoris, ha az ún. „eco” programokkal mosunk. Ezzel szemben egy nagyobb család jól kihasznál egy nagy gépet, hiszen ugyanakkora ruhamennyiséget egyszerre kimosva egy méretes gépben gazdaságosabb, mintha egy kisebb géppel csak több alkalommal tudnánk ugyanezt elvégeztetni.

mosó 3

Takarékosság

A+++-G-ig terjed az energiatakarékosság besorolása. Minél előrébb lévő betűt választunk, az abc alapján, annál több energiát takaríthatunk meg, normál programmal és töltéssel.

Centrifuga

A magasabb fokozat szárazabb ruhákat eredményez, azonban a kényesebb ruháknak nem tesz jót. Az az ideális, ha van mód a centrifuga erősségének állítására.

Mosó-szárítógép vagy külön szárítógép?

A ruháknak és a pénztárcánknak a hagyományos teregetés a legelőnyösebb, azonban a teregetéssel járó macera, helyigény, lakás elcsúfítása miatt és főleg az megtakarítható idő érdekében érdemes elgondolkozni egy szárítógépen. Nagy előny, ha pár órán belül tiszta és száraz lehet kedvenc darabunk. A leghelytakarékosabb a mosó-szárítógép, azonban hatékonyság és energiatakarékosság miatt a külön szárítógép ajánlatos. Ha elöltöltős mosógépet választunk, annak tetejére gond nélkül rátehető.

mosó 4

Egyedi igények

Egyre több speciális funkció elérhető a gépeken, így ha további elvárásaink vannak mosógépünk felé, érdemes a következő szempontokat is megfontolni és eszerint választani.

Ilyenek például:

  • anyag- és színspecifikus programok
  • antibakteriális program
  • gyors program
  • gazdaságos program (kisebb töltetnél kevesebb vizet és mosószert használ)
  • súlyautomatika – a mosógép érzékeli, hogy mennyi ruhával töltötték meg, így a lehető legtakarékosabb módon mos
  • gyerekzár
  • digitális kijelző – látni, hogy épp melyik fázisnál tart a gép, illetve, hogy pontosan mikor ér véget a mosás
  • időzítés – beállítható, hogy mikor induljon el magától a mosás, így mire hazaérünk már a tiszta ruhák fogadnak
  • öblítő stop – mosás közben többet áznak a ruhák az öblítőben, intenzívebb illatot eredményezve

Szólj hozzá elsőként!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*