Tech töri – Az epilálás a legjobb szőrtelenítési mód?

Tech töri – Az epilálás a legjobb szőrtelenítési mód?
2018-03-23 BestByte

Tech töri rovatunkban, minden alkalommal valami más témáról hozunk Nektek egy kis csemegét, a régi időktől napjainkig. De ijedtségre semmi ok! Nem fogunk hosszú, unalmas sorokkal fárasztani vagy túlságosan elveszni a részletekben, inkább amolyan érdekességnek szánjuk, hogy megmutassuk: valószínűleg mindennek régebbi gyökerei vannak, mint gondolnánk! Mostani cikkünk a szépségápolást, azon belül is a szőrtelenítés témakörét járja körül. Lesz szó az epilálásról, gyantázásról, és a borotválásról.

A szőrtelenítés rövid története

szortelen 1A nők már az ókori Egyiptomban is szőrtelenítettek, nem is akárhogyan, hiszen testük teljes felületéről eltávolították a szőrszálakat, beleértve a hajukat is Ehhez méhviaszt, cukor alapú gyantát és kagylóhéjakból készült csipeszt használtak. A Római Birodalomban a szőrtelenség társadalmi presztízst jelentett és nemcsak a nők, hanem a férfiak körében is. A jómódúak kovakőből készült borotvával, csipesszel, különböző krémek és kövek segítségével szabadultak meg a nem kívánt szőrzettől. Számos híres szobor és festmény is őrzi a csupaszság, mint szépségideál emlékét.

A középkori szigorú erkölcs a haj eltakarását kívánta meg, hiszen a haj univerzálisan elismert szép és vonzó részünk. Ezt tetézték azzal, hogy a szemöldököt- és a homlokot takaró hajat eltávolították, mondván minél magasabb a homlokrész, annál jobb. Ezt sokféle különböző kencével érték el; dióolajjal, ecettel, égetett mésszel vagy éppen a macskájuktól nyert ammóniával, sok esetben nem kis kárt okozva a bőrüknek.

A XVIII. század második felében nagy változás állt be a szépségápolás terén egy francia borbélynak köszönhetően, aki megalkotta az első férfi borotvát, melyet nem sokkal rá nők is előszeretettel használtak.
Az 1800-as évek közepe táján találták fel az első szőrtelenítő krémet, bár mai fejjel ha belegondolunk milyen maró hatása lehetett, szerintem sokan feljajdulunk magunkban!

A XIX. század második felében Gillette forradalmasította a borotválkozást, létrehozva az első, mai értelemben is modern férfiborotvát. A kifejezetten nőknek szánt borotvára azonban még évtizedeket kellett várni, melyet szintén Gillette alkotott meg, a XX. század elején. Ezzel párhuzamosan a szőrtelenítő krémeknek is nagy divatja volt.
A negyvenes években Remingtonnak köszönhetően megjelent az első elektromos férfi borotva. A nagy sikerre való tekintettel nemsokára követte az első elektromos női borotva is.

A század második felében is még sok bőrirritációt okoztak a szőrtelenítő krémek, így az az általános irányzat alakult ki a nők körében, hogy lábukat és hónaljukat inkább borotválták, szemöldöküket pedig csipesszel szedték. Emellett a hatvanas években a gyantázás is megjelent, s hamar nagy népszerűségnek örvendett a tartós hatása miatt. A nyolcvanas években pedig megjelent az epilátor, mint egy teljesen új irányzat, ötvözve a borotva elektromosságát és könnyű használhatóságát, a gyanta hatékonyságával.

Borotva – gyanta – epilátor körkép

Epilálás

Előnyei:

 • sokkal hosszabb idő múlva nő vissza a szőrszál, mint borotválás után
 • a visszanövő szőrszálak puhábbak és ritkábbak
 • különböző gyorsasággal nőnek vissza, így már a második alkalomtól kevesebb szőrszállal kell bajlódnod egyszerre

Hátrányai:

 • fájdalmasabb, mint a borotva, de különböző trükkökkel ez jelentősen csökkenthető, lásd a tippjeinket!
 • hosszabb idő, mint borotválni

szortelen 4

TIPPEK EPILÁLÁSHOZ:

 • Légy kitartó és következetes, így kis idő múlva alig fogod érezni!
 • Ha rendszeres epilálsz és nem használsz közben borotvát, már a második alkalomtól csökkent a fájdalom és az idő előrehaladtával elhanyagolhatóvá válhat. Ha az időhiány miatt nyúlnál a borotvához, inkább bírd még ki egy napig!
 • Hidegebb bőrfelületen kevésbé fáj, mert a pórusok kevésbé vannak kitágulva – hűtsd le a bőrfelületet hideg vízzel vagy jég akkuval!
 • Érdemes kádfürdőzés után csinálnod, hogy a bőröd puhább legyen, ezáltal könnyebben kihúzhatóak a szálak!
 • Fontos, hogy teljesen szárítsd meg a bőrödet, úgy jobban halad a gép feje és könnyebben elkapja a szálakat, használhatsz hintőport is ennek érdekében.
 • A kezdeti időszakban előfordulhat néhány makacsabb szőrszál, melyek benőnek, ezeket könnyedén el tudod távolítani, szemöldök csipesszel. Később a puhább szőrszálak nem viselkednek már így.

Az epilálás és gyantázás előnyei hasonlóak, de ez utóbbi rendelkezik néhány igencsak nagy hátránnyal.

Gyantázás

Előnyei:

 • sokkal hosszabb idő múlva nő vissza a szőrszál, mint borotválás után
 • a visszanövő szőrszálak puhábbak és ritkábbak
 • különböző gyorsasággal nőnek vissza, így már a második alkalomtól kevesebb szőrszállal kell bajlódnod egyszerre

Hátrányai:

 • A gyanta rosszat tesz a bőrnek, hiszen megsérti a felső hámréteget és húzza is azt, a gyanta eltávolításakor.
 • Macerás! Az otthon is használható hideggyanta csíkok csak kisebb felületekre alkalmasak igazán, nagyobb felületekkel vagy igazán jó eredményért érdemes elmenni kozmetikushoz, mely bonyolultabb és költségesebb.
 • A gyanta minimum 2 mm hosszúságú szőrszálakkal működik jól, ezzel szemben a mai epilátorok már a 0,5 mm-es szőrszállakkal is képesek elbánni.
 • A gyanta eltávolítja a legfelső elhalt hámsejteket, így a barna színünknet is fakóbbá teszi.

szortelen 5

PLUSZ TIPP:
Többe kerül rendszeresen eljárni kozmetikushoz, mint ha egyszer veszel egy pöpec epilátort!

Borotválás

Előnyei:

 • egyetlen előnnyel bír csupán, hogy gyorsan megvagy vele

Hátrányai:

 • gyorsan visszanő, erősebben mint korábban
 • a szálak szúrnak, hiszen a borotva kettévágja a szőrszálat a bőr felületén, éles véget hagyva neki
 • könnyen megvághatod, megsértheted magad
 • kellemetlen, viszkető érzés a visszanövésnél

szortelen 6

PLUSZ TIPP: Egy jóminőségű borotva többezer forintba is kerülhet, így hamar visszahozza az árát egy jó epilátor.

Mindent egybevéve mi melegen ajánljuk az epilátorokat, hiszen hatékony, mint a gyanta, mégis sokkal kíméletesebb és kényelmesebb. A borotvával összevetve, pedig sokkal hosszabban sima marad a bőrfelület, s az újra kinövő szálak nem fognak szúrni!

Szólj hozzá elsőként!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*