A házhozszállítás

A házhozszállítás
2018-02-08 BestByte

Maga az áruszállítás már az ókortól létező tevékenység a hajózásnak köszönhetően. A mai értelemben vett csomagszállítás története azonban az 1850-es évekre tekint vissza. Az amerikai Wells Fargo elsőként kínált szolgáltatásokat a szállítási üzletágában, az akkoriban elterjedt postakocsikat és pony expresszt használva.

Stagecoach-1939

John Wayne a StageCoach című filmben

Nem sokkal később már a vasút is beszáll ebbe a szolgáltatási formába, aztán a technika fejlődésével egyre gyorsabbá vált a csomagok eljuttatása, lehetővé téve a szállítható termékek skálájának kibővülését.

mozgóposta

Vasúti Postakocsi

A szállítmányozás igazán nagy üzletággá nőtte ki magát és a kereskedelemnek nélkülözhetetlen szereplőivé váltak a szállító cégek. A ma egyik legismertebb céget, az amerikai UPS-t 1907-ben alapították, míg a nagy konkurenciák csupán az évszázad közepén vagy második felében jelentek meg; a TNT 1946-ban, a DHL 1969-ben, FedEx 1971-ben.

A nagy cégek komoly tanfolyamokkal készítik fel alkalmazottjaikat a feladatra. Akár akadálypályákat és gyorsaságot szolgáló trükköket is bevetnek, mert minden perc számít. Nézzétek meg ebben a videóban miként gyakorolnak a leendő UPS-es futárok, például csúszós úton:

A UPS-nek egyébként van még sok szabálya, köztük rendkívül érdekes, hogy kerülik a jobbra kanyarodást. „Ha balra akarsz menni, fordulj jobbra”, vagyis ahol csak tehetik nem kanyarodnak a szembejövő forgalmat keresztezve, mellyel csökkentik a várakozási- és besorolási időt, illetve a balesetek előfordulását. Tehát még ha messzebb is kerülnek egy jobbra kanyarodással a végponttól, végeredményben nagyon sok benzint és időt takarítanak meg.

A vezetők megkapják a GPS-el optimalizált útvonalat, de ez sokszor nem tud számolni a váratlan helyzetekkel, vagy lehetnek benne elavult adatok például a burkolatok állapotával kapcsolatban.  Így egy tapasztalt, jó sofőr ritkán megy csupán az előírt útvonal alapján; kiválóan ismeri az utak és utcák neveit és a köztük lévő távolságokat, így saját maga tudja úgy módosítani, sok időt spórolva.

A legújabb megoldás a szállítási problémákra a drónok bevezetése. Az Amazon volt az első, aki teszt jelleggel vetett be drónokat a vásárlók által megrendelt termékek kiszállítására. A rendszer beválni látszik, mert több nagyobb szállítmányozási cég az Amazon nyomdokaiba lépett.

dronedelivery

A DHL egyik kísérleti szállító drónja

„Jó napot, egy katica lárvát hoztunk!”
Persze manapság hozzá vagyunk szokva ahhoz a kényelemhez, hogy szinte bármi házhoz szállítható, azért lehet, hogy egy-két dolgon még meg tudunk lepődni. Lehet extrém sportszereket bérelni házhozszállítással, melyeket az időszak lejártával visszajuttatunk. Elviszik szennyesünket és visszahozzák tisztán, nekünk egy mozdulatot sem kell tennünk. Házhoz jön a masszázs – persze ebben az esetben egy ember látogat el hozzánk, így nem szó szerinti házhoz szállításról van szó, de a szolgáltatást mégiscsak otthonunkba kapjuk. Kérésünkre élő rovar lárvák vagy állat kölykök is landolhatnak ajtónknál.

Az egyik legelterjedtebb kiszállított terméktípus az étel. Ennek elterjedéséhez persze sok technológiai feltételnek meg kellett valósulnia a romlandóság miatt – szállítás sebessége, vákuum csomagolás, ételek tartósítása. Talán emiatt nem is gondolnánk, hogy mégis milyen régi időkre nyúlik vissza.
Az első „írásosan is bizonyított” pizza kiszállítás az 1800-as évek végén valósult meg Itáliában, Margherita királyné felé – hiszen ő nem mehetett el egy étterembe, hogy megkóstolhassa a város legjobb pizzáját. (Ami ténylegesen a legjobb volt, nemcsak a városban, hiszen a királyné elmondása szerint élete legjobb pizzáját kóstolta akkor, melynek köszönhetően a királyné tiszteletére nemzeti színű feltétekkel készített pizzát – bazsalikom, mozzarella és paradicsom – a készítője Margheritáról nevezte el.)

mcdonald

A McDonald’s magyarországi házhozszállításáról még csak álmodozhatunk…

A mai nagy versenyben, főleg az online áruházaknál nagyon meghatározó a kiszállítás díja.
2016-ban rengeteg üzlet kínált ingyenes kiszállítást, összeghatártól függetlenül. Ez azonban hosszútávon fenntarthatatlan a kereskedői oldalról, főleg, hogy egyre több extra szolgáltatást várunk el. Így 2017-ben évben érzékelhető volt az a tendencia, hogy a cégek visszaálltak a fizetős szállítói szolgáltatásra, főleg bizonyos összeghatár alatt.

Tudtad?

A BestByte 10.000 Ft-os rendelési összeg felett ingyen kiszállítja a választott termékeidet, amennyiben nem háztartási nagygépről van szó.  Nemcsak a budapesti, hanem a vidéki partnerüzleteknél is ingyen veheted át a megrendelt árukat.
Értesítést kapsz a futárszolgálattól, amikor átveszik a BestByte-tól az csomagot és aznap, amikor kiszállítják Nektek.

Miért éri meg szállítatni?

Sok időt és gondot spórolhattok meg vele, és maximum 5-7 munkanap alatt meg is kapjátok rendeléseteket. Kényelmes, mert a termékeket egészen a helyére viszik lakhelyeteken.
A háztartási nagy nagygépeket mindössze 3990 Ft-ért szállítja ki a BestByte, miközben teljes biztonságban tudhatjátok azokat. A nagy, nehéz gépekhez nagyméretű járműre és szakszerű segítségre van szükség, akár több futár személyében is. Ez valószínű sokatoknál nem állna rendelkezésre máskülönben.

Ne hagyd, hogy átverjenek!

A mai törvények értelmében a háztartási nagygépek esetében, a cég köteles gondoskodni a régi, lecserélendő gép vagy gépek elszállításáról. Természetesen ez csak arra vonatkozik, melyek helyett az adott üzletből vásároltatok.

házhozszáll_blog_kép

Szólj hozzá elsőként!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*