Modern iskola a kórházban

Modern iskola a kórházban
2017-12-12 BestByte

Ha kórházi szobákra és közösségi termekre gondolunk valószínűleg nem a fejlett technika fog azonnal eszünkbe jutni.

Azonban van egy különleges oktató közösség, mely modern „iskolát” varázsol a kórházi falak közé. Mi is részt vettünk az Iskolaszanatórium 80. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségén és jó érzés volt testközelből is megtapasztalni amint a mai kor technikája nemes célt szolgál, segíti a tanuló gyerekek életét és hozzájárul fejlődésükhöz. Beteg gyerekeket oktatni pedagógiai kihívás, hiszen esetükben első és legfontosabb a gyógyulás. Csakis ezt támogatva, ha már megfelelő állapotban van a kis beteg, akkor jöhet a tanulás. Az iskola 27 fős tanári kara 13 különböző egészségügyi intézmény gyermekosztályán foglalkozik a gyerekekkel, legtöbbször egyénileg. Persze amikor a gyerekek először meglátják a felvonuló tanári kart, elszontyolódnak. Nincs elég bajuk nekik enélkül is? Orvosi beavatkozások, kezelések és hosszú ideig tartó lábadozás. De amikor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a technikai eszközök segítségével a megszokottnál sokkal látványosabb és élvezetesebb módszerekkel sajátíthatják el a tananyagot máris kicsit felvillanyozódnak. Főleg, hogy jegyeket is szerezhetnek, melyeket elfogad az anyaiskola, így hosszú ideig tartó betegség esetén elkerülhetik az évismétlést.

GGY_4446

A pedagógiai munka igazodik a vizsgálatokhoz és figyelembe veszi, hogy egy felépülőben lévő szervezet másfajta igénybevételre alkalmas. Sok esetben ezért a hagyományos 45 perces tanórák helyett rövidebb, 30 perces egységek vannak, a tananyag lényegre törőbben jut el a gyerekekhez, például több összefoglaló táblázatot használva. Az intézmények nincsenek eleresztve anyagilag, sok esetben öreg laptop-okon ügyködnek, melyek olykor több bosszúságot okoznak, mint örömöt. Így aztán nagyra értékelik az adományokat. Lelkesen néztük, ahogy a tanári kar és a gyerekek is hatalmas örömmel vették birtokba a tőlünk kapott új laptop-okat és smart TV-ket, melyeket az iskola tavalyi jubileuma kapcsán adományoztunk nekik, komoly értékben.

GGY_4468

A nagy becsben tartott laptopokkal izgalmasabbá és élvezetesebbé lehet tenni a tanítást és tanulást.  Az iskola egyik tanára mesélte, hogy a mai korban már elképzelhetetlen lenne laptop-ok nélkül oktatni; sok-sok digitális tananyagot tud az eszközökön használni, melyeket így könnyedén tud hordozni is a számos telephely és tanóra között. A laptop-ok fontosságát hangsúlyozva hozzátette, hogy olyan betege is van a Heim Pál kórháznak, aki külföldön él és skype segítségével tudnak vele foglalkozni.

Nagy sikere van a közösségi helyiségekben elhelyezett TV-knek is, melyek életet lehelnek a kórházi életbe. Vidámabb légkörben a tanulás is jobban megy.

GGY_4458

Szólj hozzá elsőként!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*