Black Friday – Legyen veled a fekete erő

Black Friday – Legyen veled a fekete erő
2017-11-13 BestByte
black friday

Egy kis visszatekintés

Black Friday. Nagy leértékelések és őrült shopping láz. Legalábbis a mai kor embere számára. De vajon tudjátok, hogy honnan ered ez az elnevezés, mikor és mire használták először?

shutterstock_306512279

A kifejezés egészen 1896-ig mutat vissza, akkoriban azonban nem ünnepi vásárlásra utalt, hanem az amerikai arany piac okozta pénzügyi válságra. Később az 50-es évek Philadelphiájában sem egy kellemes jelenséget jelentett; a rendőrség a hálaadást követően összegyűlt tömeget és a megbénult forgalmat nevezte így. Habár a hálaadást követő péntek egészen 1924 óta a karácsonyi ajándékvásárlás nem hivatalos kezdőnapja, az értékesítés csupán a 80-as évekre tudta az elérni, hogy az emberek egy pozitív jelenségre asszociáljanak a Black Friday hallatán: „red to black”, vagyis a piros, veszteséges zónából, a nyereséges fekete zónába jutni.

Hogyan legyen kellemesebb a vásárlás? Mit tegyünk és mit nem? Ehhez nyújt segítséget a következő kis gyűjtemény.

shutterstock_329726537

Black Friday túlélő kalaúz

1. Élelem

Csökkentsük ingerlékenységünket azzal, hogy mielőtt belevágunk a shopping hadjáratba, eszünk, iszunk, illetve viszünk magunkkal egy kis rágcsálnivalót és vizet, hogy kitoljuk a tűrőképességünket. Így kitartóbbak leszünk.

2. Pihentség

Amennyire lehet, pihenten menjünk, ha nagyon kemény napunk, illetve hetünk volt, válasszuk inkább az online lehetőségeket!

3. Nyugodtság, türelem

Mennyit tesztek azért a mindennapokban, hogy kevésbé legyetek frusztráltak? Eljártok sportolni, jógázni, esetleg relaxáltok. De mentálisan is tréningelitek magatokat? Az önuralom fejlesztésére pont jól jöhet egy ilyen alkalom, fogjátok fel játékosan. Tűzzetek ki célokat, hogy hány bolt végigjárásáig próbáljátok megőrizni nyugalmatokat, hány perc várakozás a felső küszöbötök. Aztán ezt toldjátok még meg! A végén pedig ott lesz a megérdemelt jutalom, a megszerzett remek kis termékek.

shutterstock_580499569

4. Készülj fel!

Jóval lerövidítheted a keresgélés és a vásárlás idejét, hogy ha előre utánanézel a pontos termékeknek, amiket szeretnél megvenni. Legyél tisztában azzal, hogy milyen számodra fontos tulajdonságokkal rendelkezzen, milyen ár-érték arányban gondolkozol. Így elkerülheted azt is, hogy a nagy sietségben nehogy olyan terméket válassz, ami mégsem felel meg elképzeléseidnek.
Extra tipp: Ha megteheted, a Black Friday előtti napokban menj el az adott boltokba és próbáld fel/próbáld ki, amit kinéztél. Így még gyorsabb és céltudatosabb leszel a vásárlás napján, mert még azt is tudni fogod, hogy melyik polchoz siess, garantáltan lekörözve a versenyben lévő többi vásárlót.

5. Többen jobb!

A vadászat is hatékonyabb, ha nem egyedül mész, hiszen szétválva, többen több terméket tudtok sikeresen bezsebelni, tanácsot és megerősítést is adhattok egymásnak, de maga a várakozás is érdekesebb. Hívd el barátaidat és a szerzés élménye mellett, a sorban állást is kellemesebben el tudjátok tölteni. Egy jót beszélgetve, hamar elszáll az idő.

6. Gondolkodj előre!

Találd ki már novemberben, hogy kinek mit szeretnél ajándékozni karácsonyra, s így a Black Firday bevásárlásnál letudhatod az ünnepi beszerzést is. A karácsonyi tömeget legalább elkerülheted, ráadásul nagyon jól járhatsz az igen kedvező ajánlatokkal.

7. Olcsó húsnak híg a leve!

A végére egy óvó tanács. Akármennyire is jó ajánlatnak tűnik valami, légy óvatos és keresd a megbízhatóbb áruházakat, főleg, ha online rendelsz. Igyekezz ismertebb nevű, magyar székhellyel is rendelkező cégektől vásárolni, hiszen az esetleges garancia- és egyéb ügyintézés miatt, később még nagyon pórul járhatsz, ha rossz üzletet választottál.

Vértezzétek fel magatokat és kitartást! Minél több jó szerzeményt kívánunk!

Szólj hozzá elsőként!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*